TAISTELUKOHTAUS KYLMÄN JA LÄMPIMÄN VÄLILLÄ

Ajankohtaan nähden korkea lämpötila kohtasi kylmän rintaman ja väistyi. Nyt pohjoinen voimistuu ja säätila laskee ajankohtaan nähden yllättävän matalalle. Huhtikuussa on tällaista: kylmät ilmamassat iskevät yhteen lämpimien kanssa.

Yhden päivän aikana voi olla kylmää ja lämmintä. Tai kuten nyt, yksi viikko voi olla kylmätuulinen, mutta väliin nousee tyyni aurinkoisuus ja yksi lämmin iltapäivä.

Viime viikolla kylmät tuulenpuuskat yltyivät jo myrskyiksi. Yleensä voimakkaat tuulet tulevat lännestä, mutta nyt myrsky iski yllättävästä suunnasta. Puita kaatui jossain. Solakoita, pitkärunkoisia pihamäntyjä piiskattiin ja kuritettiin, niin että huolestuin, kestävätkö ne. Tuuli pakotti latvoja kumartumaan ja taipumaan puuska puuskalta alemmas. Männynrungoissa ilmeni yllättävää taipuisuutta ja sitkeyttä, juuretkin jännittyivät kun rugot venyvät äärimmilleen, eivät antaneet periksi. Männyt kestivät ja oikenivat. Tällaiset tuulten dramaattiset käänteet saavat huolestumaan, mutta jos puut eivät kaadu, niin myrsky myrskyltä ne myös vahvistuvat.

Vuodenaika ei muutu ilman taistelua, kylmä on nyt valtaamassa niin maan, veden kuin metsät. Odotettavissa on runsaita lumisateita, jopa lumimyrskyjä ja ne tulevat kyllä kurittamaan huhtikuuta, niin että vielä kuun lopussa ja pääsiäisenä se potee takaiskua.

Keväiset taistelut ilmatilasta ovat olleet dramaattista seurattavaa.

Räntäsateet – keskitykset lumikuurojen muodossa – aamuisin salaa vallattu maa, huurassa. Toisaalla aurinko tykittää jo isolla kaliberilla, ja vahvistusta on tulossa.

Taistelua on käyty pitkään myös vesissä. Kalat pysyttelevät poteroissaan niin kauan kun kylmä vallitsee ja vesi on alle 7 asteista, sitten ne ryntäävät matalikoille kutemaan.

Maan pinnassa on vain kuollutta ruohoa. Mitään ei tapahdu juuristossa niin kauan kun lämpötila on alle kymmenessä. Ruohot ja muut ylivuotiset, maaperään piiloutuneet sipulit puolustavat vallattuja paikkojaan, mutta eivät nouse. Siemenet virittävät panoksensa, pysyttelevät valmiina, kunnes lämpötila kohoaa, ja maihinnousu alkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *